Olej rzepakowy - źródło doskonałych tłuszczy!

Olej rzepakowy – źródło doskonałych tłuszczy!

Tłuszcze błędnie bywają uznawane za negatywne dla naszego zdrowia. Bywa, że przypisuje im się udział w powstawaniu chorób krążeniowych czy nowotworów. To jednak nieprawda! Tłuszcze są niezbędnym składnikiem ludzkiej diety. Poniższy artykuł dokona przeglądu najistotniejszych właściwości zdrowotnych oleju rzepakowego. Poruszony zostanie jego wpływ na wiele płaszczyzn, m.in. rozwój dziecka czy prewencję groźnych chorób.

Rzepakowy olej – gwarancja poprawnego rozwoju dziecka

Dzieciństwo to bez dwóch zdań najważniejszy okres w życiu człowieka. To w nim dokonuje się większość naszego rozwoju. Determinuje on, jak młody człowiek poradzi sobie w dorosłym życiu. Dostarczanie swoim pociechom odpowiednich ilości oleju rzepakowego z pewnością przyczyni się do ich harmonijnego wzrostu. Dziecko może odnieść korzyści płynące z oleju rzepakowego nawet przed swoimi narodzinami. Już w trakcie ciąży matka powinna go spożywać. Z kolei dziecko może przyjmować go od około szóstego miesiąca życia.

Zdrowe tłuszcze, których dostarcza olej rzepakowy stanowią podstawę rozpuszczania się większości witamin. One z kolei przyczyniają się do szeregu korzyści zdrowotnych dla młodej osoby. Ponadto same tłuszcze wspierają proces wzrostu dziecka.

Olej rzepakowy zawiera idealne proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki tej niespotykanej w innych olejach proporcji oferuje maksymalne korzyści ze wspomnianych kwasów. To zaś sprawia, że jest doskonałym stymulatorem rozwoju małego mózgu. Ponadto zapotrzebowanie dzieci na tłuszcze w diecie jest dużo większe, niż u osób dorosłych. WHO zaleca, by było to nawet 45% diety.

Olej rzepakowy jako źródło cennych witamin

Witaminy są niezbędne do życia. Są to organiczne związki, bez których organizm człowieka nie jest w stanie sobie poradzić. Jednak nie umie on samodzielnie ich wytwarzać. Dlatego konieczne jest dostarczanie ich z zewnątrz. Rzepakowy olej oferuje przede wszystkim witaminy K i E, a także prowitaminę A. Ta pierwsza poprawia przyswajanie wapna. Dzięki temu poprawia kondycję kości i zębów. Wapno jest ich podstawowym budulcem. Ponadto bez wapna nie może dojść do aktywacji enzymów powodujących krzepnięcie krwi w przypadku skaleczeń.

Witamina E ma olbrzymi wpływ na płodność człowieka. U mężczyzn poprawia ona jakość nasienia. Z kolei paniom umożliwia lepszą owulację. Można to oczywiście powiązać z omówionymi już korzyściami dla rozwoju dziecka. To od jakości plemników i komórek jajowych zależy skuteczność całokształtu dorastania. Ponadto witamina E to jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Jej obecność w ciele zapobiega niepożądanym interakcjom białek czy DNA z tlenem, tak zwanym uszkodzeniom na tle oksydacyjnym.

Z kolei prowitamina A może być przekształcana przez ciało w witaminę A. Jednak zarówno prowitamina, jak i witamina oferują szereg korzyści spożywającym je osobom. Pomagają one kontrolować poziom wolnych rodników. To z kolei oddala perspektywę starzenia się czy zachorowania na nowotwór. Ponadto, podobnie jak witamina E, prowitamina A jest świetnym przeciwutleniaczem.

Więcej informacji o oleju rzepakowym

Ze względu na wspomniane wyżej właściwości Unii Europejskiej zależy na zwiększeniu popularności oleju rzepakowego. Z tego powodu uruchomiony został projekt Olej Rzepakowy Skarbem Europy. W jego ramach na stronie projektu udostępniane są informacje o jego wpływie na zdrowie. Można tam także znaleźć informacje o zastosowaniu oleju rzepakowego w kosmetykach czy przykłady przepisów kulinarnych z jego wykorzystaniem.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij