Jak przygotować obłędnie smaczne sosy, które pasują do kaszy, ryżu czy ziemniaków?

Jak przygotować obłędnie smaczne sosy, które pasują do kaszy, ryżu czy ziemniaków?

Jedzenie powinno dawać nam przyjemność, ale czy tak jest? Cóż, z tym bywa różnie. Wszystko zależy od tego co jemy. Mając mało czasu, albo brak pomysłów często pozostaje nam jedzenie typu fast food czy dania garmażeryjne. Trzeba przyznać, że trudno określić je mianem smacznych. Ale już tak nie musi być. Nawet jeżeli uważacie się za beztalencia kulinarne, to możecie przygotować naprawdę obłędne w smaku sosy, które pasują zarówno do kaszy, ziemniaków jak i ryżu. Koniecznie więc skorzystajcie z naszych pomysłów.

Pomysł na sos grzybowy, któremu trudno się oprzeć

Na początek na tapetę wrzucamy sos grzybowy. Nasz przepis jest prosty w przygotowaniu i nie nastręcza żądnych trudności. Potrzebne są tylko grzyby suszone i już można przejść do dzieła. Na początek grzyby suszone 200 gram zalewamy zimną wodą, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, zaś grzyby np. borowiki kroimy w małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy na nie grzyby suszone. Teraz przechodzimy do kolejnego etapu, czyli kroimy w kostkę cebulę- najlepiej jedną dużą, bądź dwie małe. Wyciskamy też kilka ząbków czosnku i dodajemy do grzybów. Całość dusimy na małym ogniu przez godzinę. Jeżeli składniki zaczną zbyt się przypiekać możecie dodać 100 ml bulionu. Po godzinie dodajemy do składników łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego i tyle samo ziołowego, a także łyżkę czosnku niedźwiedziego. Teraz dolewamy pół szklanki bulionu i po jego zagotowaniu się dodajemy jeszcze dwie łyżki gęstej śmietany do zup czy sosów. Gdy sos się już zagotuje podajemy go z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Pasuje też do makaronu. Wybór pozostawiamy Wam.

Ciekawy pomysł na sos na bazie warzyw

Czasami wystarczy tylko nieco kreatywności, by móc przygotować smaczne danie i co ciekawe wcale nie trzeba dodawać wielu składników, by uzyskać ciekawy smak. I tak na pewno będzie tym razem. Przygotujemy sos na bazie warzyw i to dosłownie kilku. Na patelni rozgrzewamy kilak łyżek oleju roślinnego, dodajemy kilka cebul słodkich pokrojonych w kostkę i całość przesmażamy. Po kilku minutach do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, a także pokrojoną w cienkie paski marchewkę. Całość dusimy pod przykryciem. Gdy składniki zaczynają mięknąć przyprawiamy je solą, pieprzem, pieprzem czosnkowym oraz oregano. Na koniec dodajemy pół puszki fasoli czerwonej i kukurydzy. Dolewamy szklankę wody i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystkie składniki mieszamy i czekamy aż się zagotują. Sos jest już gotowy.

sos

Klasyka zawsze w cenie, czyli pomysł na sos z dodatkiem mięsa

Niektórzy nie wyobrażają sobie sosu bez dodatku mięsa i właśnie dla nich przygotowaliśmy nasz kolejny przepis. Potrzebujemy pół kilograma szynki wieprzowej, którą kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, pieprzem czosnkowym. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Wtedy możemy przejść do kolejnego etapu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i łyżkę miodu oraz dwie łyżki wody. Znowu całość przesmażamy, a potem dusimy pod przykryciem. Można dodać nieco wody. Po 1,5 godziny gdy mięso jest już miękkie dolewamy pół szklanki wody bądź bulionu warzywnego i zagęszczamy. Najpierw dodajemy łyżkę śmietany, a potem do 100 ml wody dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i całość mieszamy, dodajemy do naszej potrawki i szybko mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Czekamy aż sos zagotuje się i już można cieszyć się jego smakiem.

Coś z niczego, czyli sos na szybko

Mamy też fajny przepis na sos, który jest więcej niż banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujemy filet z piersi, który kroimy w małe kawałki. Przyprawiamy go solą i pieprzem, potem dodajemy dwie łyżki miodu oraz kilka łyżek soku z cytryny. Tak powstanie glazura. Kurczaka w glazurze smażymy na rozgrzanym tłuszczu roślinnym. Po 20 minutach zalewamy go szklanką mleczka koksowego i zagęszczamy łyżką śmietany. Jeżeli mleko kokosowe ma dla Was zbyt intensywny smak, to możecie zamiast niego dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Smak sosu także będzie ciekawy.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij