Dlaczego warto stosować syrop z pigwy?

Pigwa to bardzo specyficzny owoc. Średnio nadaje się do jedzenia na surowo, ale po odpowiedniej obróbce staje się idealnym dodatkiem do napojów oraz deserów. Syropy z pigwy mają zresztą nie tylko ciekawy smak, ale też właściwości prozdrowotne.

Dlaczego warto spożywać pigwę?

Pigwa wygląda jak trochę jak połączenie gruszki z cytryną i mocno kojarzy się z sezonem jesiennym, bo właśnie wtedy mają miejsce jej zbiory. Pigwę można jeść na surowo – nie jest ona trująca, choć należy uważać na jej pestki, które po zmiażdżeniu będą wydzielać toksyczne związki amigdaliny. Niemniej mało kto zajada się surowymi owocami pigwy, ponieważ są one bardzo twarde, cierpkie i kwaśne. Co innego przetwory z pigwy, które mają znacznie przyjemniejszy smak i jeśli są dobrze przygotowane, zachowują wiele cennych właściwości.

Pigwa to bogactwo witaminy C, co pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i dlatego właśnie syropy z pigwy poleca się pić w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Prócz tego pigwa wspomaga metabolizm i zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości, ma także działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dzięki pigwie można obniżyć cukier oraz cholesterol, a jej regularne spożywanie wspomaga regenerację wątroby.

Jak przygotować syrop z pigwy?

Do zrobienia syropu z pigwy potrzebne są świeże, ładne owoce bez uszkodzeń, z których należy usunąć pestki oraz gniazda nasienne. Pokrojoną pigwę zasypuje się cukrem, tak by owoce puściły sok, po czym rozlewa się go do wyparzonych słoiczków albo butelek. Można też zrobić nalewkę z pigwy, czyli popularną pigwówkę – gotowy syrop zalewamy spirytusem i odstawiamy na kilka tygodni.

Syrop z pigwy można też kupić w sklepie, na przykład na eterno.pl. Co ważne, przed zakupem koniecznie powinno się sprawdzić skład – dobrej jakości syrop zawiera tylko sok z pigwy, cukier, czasem jeszcze sok w pigwowca i ewentualnie spirytus. Ze względu na charakterystyczny, kwaśny smak, pigwę można jeszcze połączyć z innymi owocami albo przyprawami.

Do czego można używać syropu z pigwy?

Syrop pigwowy to doskonały dodatek do herbaty. Bardzo nadaje się także do grzanego wina bądź piwa, można też dodawać go orzeźwiającej lemoniady oraz drinków. Jest dosyć gęsty, dlatego sprawdzi się również jako sos do lodów, gofrów oraz innych deserów.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij