Mniszek lekarski – uprawa, właściwości lecznicze
Mniszek lekarski nie jest rośliną uprawianą w ogrodach, gdyż uchodzi za chwast trudny do usunięcia. Znajduje zastosowanie w medycynie ludowej oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu.
Mniszek lekarski należy do ziół o właściwościach leczniczych. Jest wieloletnią rośliną uprawianą głównie na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego. W przydomowych ogródkach mniszek lekarski jest zwykle traktowany jako chwast. Mniszek lekarski jest wykorzystywany w chorobach wątroby i woreczka żółciowego.
Mniszek lekarski – charakterystyka rośliny
Mniszek lekarski jest rośliną wieloletnią należącą do przedstawicieli rodziny astrowatych. Ma wzniesiony pokrój i osiąga wysokość do 40 cm. Mniszek lekarski charakteryzuje się długimi łodygami zawierającymi sok mleczny oraz lancetowatymi, powcinanymi liśćmi. Roślina wytwarza żółte kwiatostany nazywane koszyczkami kwiatowymi.
Wymagania uprawowe i zbiór
Mniszek lekarski w ogrodach traktowany jest jako niechciany chwast trudny do całkowitego zwalczenia. Roślinę uprawia się masowo na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego, gdyż należy do ziół o licznych właściwościach zdrowotnych i leczniczych. Mniszek lekarski ma niewielkie wymagania uprawowe. Najlepszy wzrost wykazuje na glebach dobrze napowietrzonych, żyznych i zasobnych w próchnicę. Dobrze rośnie zarówno na stanowiskach słonecznych, jak też częściowo zacienionych. Wysiew nasion mniszka lekarskiego przypada zwykle na okres od marca do końca maja. Roślina kwitnie od kwietnia do lipca, a jej owocem jest specyficzny niełupek, który swoim wyglądem przypomina puchową kulę. Korzenie mniszka lekarskiego zbiera się jesienią, natomiast kwiaty i liście w początkowym okresie kwitnienia. Zebrane części rośliny suszy się w warunkach naturalnych, w miejscu przewiewnym i pozbawionym wilgoci.
Właściwości lecznicze i zastosowanie
Mniszek lekarski wykazuje liczne właściwości zdrowotne i lecznicze wykorzystywane w medycynie ludowej. W jego składzie znajdują się cenne witaminy i minerały, takie jak: witamina C, A, D i witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i krzem. Mniszek dostarcza również garbników roślinnych o działaniu bakteriobójczym oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i antywirusowym. Mniszek lekarski znajduje zastosowanie w leczeniu chorób wątroby, woreczka żółciowego, nerek i dróg moczowych. Wspiera detoksykację organizmu, obniża poziom cukru we krwi i ułatwia procesy trawienne. Z kwiatów mniszka lekarskiego produkuje się syropy na kaszel. Zarówno kwiaty, jak też korzenie rośliny wykorzystywane są jako surowiec na smaczne i zdrowe domowe wina oraz nalewki. Świeże liście mniszka lekarskiego stosowane są w kuchni. Można je dodawać do sosów i sałatek ze świeżych warzyw.
Czytaj także: Ogród Botaniczny we Wrocławiu – co można w nim zobaczyć?